Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Διακήρυξη Δύναμης Πολιτών

 ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΦΩΤΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

Διακήρυξη


ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνουν με το σχέδιο Καλλικράτης. Με τον "Καλλικράτη" μεταφέρονται κάποιες εξουσίες του κράτους στην Περιφέρεια. Οι εξουσίες της Νομαρχίας παραχωρούνται στους νέους Δήμους , χωρίς όμως να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι. Αποδυναμώνεται σημαντικά η συμμετοχή των πολιτών, παραμένει η ενισχυμένη αναλογική των 3/5 και υποβαθμίζονται θεσμοί άμεσης δημοκρατίας (συνελεύσεις δημοτών, συμμετοχικές διαδικασίες κ.τ.λ.). Ενισχύεται ο ρόλος του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη.
Η Δύναμη Πολιτών επιδιώκει την συνεργασία με ανεξάρτητες κινήσεις ενεργών πολιτών άλλων δήμων, για προώθηση στόχων που να ενισχύουν την συμμετοχή των πολιτών στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ
Ο νεοσύστατος Δήμος Μαραθώνα, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής και ανάπτυξης, παραμένει ακόμα ιδανικός τόπος μόνιμης κατοικίας και παραθερισμού που διαθέτει καθαρή θάλασσα, πράσινο, φυσικό κάλος και μεγάλες εκτάσεις χαρακτηρισμένης δασικής γης.
Είναι μνημείο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς παγκόσμιας αναγνώρισης.
Μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η δυναμική αγροτική παραγωγή και εμπορία, δίπλα σε μια αγορά 5 εκατομμυρίων καταναλωτών, που αποτελεί σημαντικό μέρος του τοπικού εισοδήματος.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ:
  1. ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που θα προκαλέσει μόνιμη καταστροφή στο περιβάλλον, χωρίς να δίνει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων. 
  2. ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, που το επαναφέρουν στο όνομα της Πράσινης Ενέργειας. Αποτελεί βαριά βιομηχανική εγκατάσταση, που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής και προκαλεί μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον του ιστορικού όρμου του Μαραθώνα.
    Μοναδικός λόγος κατασκευής των παραπάνω έργων είναι τα μεγάλα κέρδη των εμπλεκομένων συμφερόντων (εταιρείες διαχείρισης και κατασκευαστικές).
  3. Κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ προωθούνται τα πιο επιθετικά σχέδια μεγαλοεπενδυτών, που παρουσιάζονται ως αναγκαία, γιατί καλύπτονται πίσω από την πιεστική καθυστέρηση σε έργα υποδομής, καθώς και από τις οξυμμένες ανάγκες επέκτασης της πρωτεύουσας.
    Αυτό αποκαλύπτεται από:
  • Δύο διαδοχικές προτάσεις την τελευταία εξαετία, για τσιμεντονήσια στη Ν.Μάκρη και τον Μαραθώνα.
  • Πρόταση για αιολικό πάρκο στον όρμο του Μαραθώνα (90 ανεμογεννητριών 150 μ. ύψους)
  • Σκανδαλώδη εκχώρηση μεγάλων Δημοσίων κτημάτων για την ληστρική εκμετάλλευσή τους.

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ
Οι Παραδοσιακές Δημοτικές παρατάξεις της περιοχής, εκτός κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων, ήταν και είναι βασικοί στυλοβάτες και διεκπεραιωτές των παραπάνω επιδιώξεων. H κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση συνόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος των πεπραγμένων των Δημοτικών αρχών της περιοχής μας (οι δήμαρχοι Νέας Μάκρης και Μαραθώνα είναι υπόδικοι - ο μεν πρώτος για την παράνομη χωματερή της Μπρέξιζας, ο δε δεύτερος για παράβαση καθήκοντος- ενώ η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά του πρώην Δήμου Μαραθώνα λόγω του δημόσιου χρέους του). Με την ανοχή και με τη διευκόλυνση των δημοτικών αρχόντων, τα ανεξέλεγκτα τοπικά συμφέροντα καταστρέφουν εκτενώς και πολλές φορές ανεπανόρθωτα την περιοχή: μπαζώματα ρεμάτων, δημιουργία παράνομων χωματερών, συνεχείς παραβιάσεις των συντελεστών και των όρων δόμησης, παράνομες γλίστρες σκαφών, παρανομίες νυχτερινών κέντρων κ.τ.λ. Έτσι ‘στρώνεται ο δρόμος’ για τις μεγαλύτερες μπίζνες που σχεδιάζονται.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η αποφασιστική αντίσταση των κατοίκων και των τοπικών συλλόγων, ακύρωσε τα σχέδια αυτά (τσιμεντονήσια, αιολικό πάρκο, μη εφαρμόσιμη πρόταση ΚΕΛ στην αρχαιολογική ζώνη της Μπρέξιζας, παράνομη χωματερή στην Μπρέξιζα κτλ).
Η Δύναμη Πολιτών συμμετείχε σε όλες αυτές τις δραστηριότητες των κατοίκων πρωτοστατώντας στην στήριξη και την οργάνωση τους . Αναδεικνύεται σήμερα ως η μοναδική ελπιδοφόρα λύση στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές γιατί χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια, συνέπεια-συνέχεια και δεν εξαρτάται από κομματικούς σχηματισμούς και οργανωμένα συμφέροντα. Η σημαντική ενίσχυσή της από ενεργούς πολίτες και αξιόλογους επιστήμονες, καθώς και οι επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις της, αποτελούν προτάσεις για βιώσιμες λύσεις στα οξύτατα προβλήματα του νέου Δήμου Μαραθώνα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
  • Να μη μετατραπούν οι οικιστικές περιοχές μας σε τσιμεντουπόλεις τύπου Κυψέλη και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί μας σε θορυβώδη κέντρα διασκέδασης σαν τη Χερσόνησο και τα Μάλλια Ηρακλείου Κρήτης.
  • Ο σχεδιασμός και η προώθηση ενός τύπου ανάπτυξης προς όφελος των δημοτών, που θα σέβεται και θα αξιοποιεί τα φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

ΨΗΦΟΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…..
  •  Άμεση εφαρμογή του σχεδίου πόλης στη Νέα Μάκρη και προώθηση Γενικού Πολεοδομικού σχεδιασμού σε Μαραθώνα, Γραμματικό και Βαρνάβα.
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • Βιολογικό καθαρισμό,
  • Ορθολογική διαχείριση των απορριμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και κομποστοποίηση,
  • Υγιεινή και επαρκή ύδρευση,
  • Αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία,
  • Επαρκή και ασφαλή σχολικά κτήρια,
  • Χώροι πολιτισμού και άθλησης,
  • Αστική συγκοινωνία,
  • Πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι .
  • Αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης για κολύμβηση,
  • Προστασία και αναζωογόνηση του πρασίνου.
  • Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μέτρα για ήπια τουριστική ανάπτυξη.
  • Εκπόνηση δασικών χαρτών, αναδάσωση των καμένων, μέτρα προστασίας και πρόληψης από τις πυρκαγιές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Οι ερχόμενες Δημοτικές εκλογές γίνονται κάτω από το βάρος μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης που σηκώνουν μονόπλευρα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που δεν ευθύνονται για τη δημιουργία της. Η Δύναμη Πολιτών προτείνει μια δέσμη μέτρων προστασίας, ανακούφισης και αλληλεγγύης για τους οικονομικά ασθενέστερους που περιλαμβάνει:
  • Δίκαια δημοτικά τέλη με κοινωνική αναδιανομή των βαρών.
  • Δίκτυο για την κοινωνική αλληλεγγύη.
  • Πρωτοβουλίες για την εναλλακτική οικονομία-εμπορία.
  • Ανάπτυξη κέντρων υγείας και ίδρυση Νοσοκομείου Ανατ. Αττικής.
  • Στήριξη των εργαζομένων στο Δήμο, με αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη.
  • Καταπολέμηση της ανεργίας μέσω τοπικών αναπτυξιακών έργων.
  • Μέτρα για την τόνωση της εμπορικής κίνηση και στήριξη των ντόπιων επαγγελματιών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Δημοσίευση όλων των αποφάσεων των οργάνων Διοίκησης του Δήμου και των επιτροπών προμηθειών, στο διαδίκτυο.
Κατάργηση μεσαζόντων και αυστηρός έλεγχος σκοπιμότητας και κόστους των δημοτικών έργων.
Δημοσιοποίηση πριν τις εκλογές των Ε9 των υποψηφίων και όσων διετέλεσαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι την τελευταία 8ετία.

ΝΕΟΛΑΙΑ
Καλούμε τους δημότες και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας να ασχοληθούν με την τύχη της πόλης τους.
Να χαράξουν το δικό τους δρόμο και να παλέψουν να τον επιβάλουν.
Να φτιάξουν τη δικιά τους «Δύναμη Πολιτών»
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ,
ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ,
ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Αύγουστος 2010
Δύναμη Πολιτών Μαραθώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου