Προβλήματα Περιοχής

Δυστυχώς οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές και τοπικοί παράγοντες, αντί να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα για να αναδείξουν τις ομορφιές της περιοχής μας έχουν αναλωθεί σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο μεγάλες ευκαιρίες έχουν χαθεί, αλλά προβλήματα και ελλείψεις σε υποδομές χρονίζουν. Το σημαντικότερο είναι πως η έλλειψη ισχυρών πολιτικών παραγόντων επέτρεψε στην κεντρική διοίκηση να βάλει στο στόχαστρο μεγάλων συμφερόντων την περιοχή μας. Έτσι παρόλο που όλοι οι τοπικοί παράγοντες μιλάνε για φυσικές ομορφιές, ιστορία και ευκαιρίες ανάπτυξης, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και του Αιολικού Πάρκου. Παράλληλα, αρκετά άλλα προβλήματα  ζητάνε επειγόντως λύση. Η Δύναμη Πολιτών έχει βρεθεί από την αρχή στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτών. 
Στην ενότητα αυτή παραθέτουμε τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής μας, τις θέσεις της Δύναμης Πολιτών και τις εξελίξεις σε αυτά.
 
Περιεχόμενα
  • ΧΥΤΑ στο Γραμματικό
  • Αιολικό Πάρκο
  • Παραλιακό Μέτωπο
  • Βιολογικός Καθαρισμός
  • Λεωφόρος Μαραθώνος
  • Συγκοινωνία και ΚΤΕΛ


ΧΥΤΑ στο Γραμματικό
ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ: Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (11/2007)
Εντείνονται οι αντιδράσεις όλων των πολιτών της Ανατολικής Αττικής για το δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα και το Γραμματικό. Είναι κοινή αντίληψη ότι ο Πολιτικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη δημιουργία 120 ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα είναι αναχρονιστικός και δεν στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες. Είναι μια ατελέσφορη λύση που
δεν έχει προοπτική αφού σε λίγα χρόνια θα αντίκειται προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό ότι το 2008 σταματά η χρηματοδότηση των ΧΥΤΑ και το 2013 καταργούνται. 
Προς τι λοιπόν οι αρμόδιοι επιμένουν σε επιζήμιες για την Εθνική οικονομία λύσεις αφού για μόνο το 5% των απορριμμάτων θα καταστραφούν 1000 στρέμματα δάσους στην περιοχή του Γραμματικού? Δεν ακούν τους επιστήμονες που επιμένουν ότι δημιουργία ΧΥΤΑ στις παραπάνω περιοχές αποτελεί μια οικολογική βόμβα σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική? Απειλούνται οι παραλίες στο Σέσι και το Βαρνάβα λόγω του ρέματος που καταλήγει σε αυτές και μαζί όλες οι περιοχές από τη Λούτσα μέχρι την Αυλίδα από τις διαρροές των υπόγειων στραγγιδίων. Η διασπορά των ρύπων λόγω των ανέμων θα επιβαρύνει όλη την Ανατολική Απική με άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα των περιοχών Παλλήνης, Ραφήνας, Ματιού, Ν. Μάκρης, Μαραθώνα, αφού βασίζεται στην
τουριστική ανάπτυξη και η καθημερινή διέλευση των απορριμματοφόρων καθιστά προβληματική την πρόσβαση σε αυτές. 
Υπάρχουν λύσεις και η σημερινή κατεύθυνση της τεχνολογίας είναι
α)
Διαλογή στην πηγή ή σε εργοστάσιο
β)
Ανακύκλωση- Ανάκτηση- Αξιοποίηση
γ)
Παραγωγή ενέργειας.
Αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση και όχι αυτό που προωθούν τα μεγάλα συμφέροντα που μόνο πρόστιμα από την Ε.Ε. θα επιφέρουν. Μπροστά στην δυναμική αντίδραση του Δήμου Κερατέας στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας καιρός είναι και ο Δήμος μας να ενώσει τις φωνές με τους Δήμους και τις Κοινότητες που απασχολεί το ΧΥΤΑ Γραμματικού ώστε να αποτραπεί η καταστροφή του περιβάλλοντος και μαζί των περιουσιών των
κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 

(Πηγή: Τσιμπούρι Νοεμβρίου 2007) 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΗ (08/2009)
Σωστή πολεμική επιχείρηση στήθηκε από την Κυβέρνηση για να «διευκολύνει» την εγκατάσταση των μηχανημάτων του εργολάβου, που θα κατασκευάσει το ένα από τα δύο ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αττικής. Το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου μια φάλαγγα από οκτώ λεωφορεία των ΜΑΤ, έξη νταλίκες φορτωμένες με βαριά σκαπτικά μηχανήματα, ένα τζιπ, ένα μοτοσικλετιστή και ένα ασθενοφόρο, πέρασαν από την πλατεία της Ν. Μάκρης, έχοντας τις σειρήνες στη διαπασών, με κατεύθυνση το Μαύρο Βουνό του Γραμματικού.
Οι κάτοικοι του Γραμματικού προσπαθώντας να υπερασπιστούν τη νομιμότητα (η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε λήξει, ενώ η κατασκευή ΧΥΤΑ απαγορεύεται πια από
την Ε.Ε.) αποπειράθηκαν να εμποδίσουν την διέλευση των μηχανημάτων. Η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με φωτιές, δακρυγόνα και συλλήψεις. Τα μηχανήματα πέρασαν υπό την προστασία των ΜΑΤ αλλά το έργο πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει. Οι κάτοικοι του Γραμματικού δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, ενώ ο αποκλεισμός ενός μεγάλου τμήματος της Κοινότητας δημιουργεί συνταγματικά προβλήματα που δικαιολογούνται μόνο σε έκτακτες περιστάσεις.

(Πηγή: Τσιμπούρι Αυγούστου 2009) 

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ (Φεβρουάριος 2010) 

Λάβαμε ανακοίνωση του συλλόγου οικισμού Σέσι Γραμματικού "Ό Παν" που αναφέρει ότι συγχρηματοδότησε πανεπιστημιακή
μελέτη που καταρρίπτει την αδειοδότηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.), στο Γραμματικό. Η μελέτη:

  • Καταρρίπτει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του «έργου», ως ψευδή και παραπλανητική, γεμάτη από ατοπήματα, παραλείψεις, λάθη και απόκρυψη στοιχείων.
  • Αποκαλύπτει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν την υγεία των κατοίκων σε μεγάλη ακτίνα.
  • Επισημαίνει ότι στη Μ.Π.Ε. δεν υπολογίζεται το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακος του έργου.
  • Αποκαλύπτει τη βασική παράληψη της μη αδειοδότησης του εργοστάσιου κομποστοποίησης και της διάθεσης του προϊόντος.
Η μελέτη αυτή θα συμπεριληφθεί στην προσφυγή της Κοινότητας Γραμματικού, που θα εκδικαστεί στις 3 Μαρτίου 2010 και συνεπικουρεί την απόδειξη αντισυνταγματικότητας του ν.3164Ι03, απορρίπτοντας ότι το έργο είναι σωστό και απαραίτητο για την διαφύλαξη της υγείας του πολίτη. Ο δικηγόρος Δρ. Α. Παπακωνσταντίνου τεκμηριώνει την αντισυνταγματικότητα, καθώς οι δημιουργοί του βάσισαν την αναγκαιότητα της απόκλισης από την συνταγματική αρχή, προφασιζόμενοι το επείγον του έργου ενώ αυτό εκκρεμεί εδώ και έξι χρόνια. Το έργο (όπως και οι υπόλοιπες, 120 Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα) δεν είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Τα στοιχεία της EUROSTAT, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη νέων τόπων ταφής σκουπιδιών, καθώς οι υπάρχοντες είναι τριπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη αποτελεσματικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με συμμετοχή του πολίτη και παράλληλα η εκ του πονηρού, καταστροφική κακοδιαχείριση των υπαρχόντων χώρων απόθεσης.
Ο Σύλλογος δηλώνει ότι ο αγώνας δεν έχει χαθεί. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων γύρω από την Κοινότητα. Δεν πρέπει οι κοινωνίες του Γραμματικού, του Βαρνάβα, της Ν. Μάκρης, του Μαραθώνα, του Καπανδριτίου να πέσουν στην παγίδα του διχασμού που θέλουν οι κατακτητές της γης του Γραμματικού. Η ένωση δημιουργεί δύναμη. Εάν κατακερματιστούν οι δυνάμεις πολύ εύκολα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους. Όλοι θα κληθούμε κάποτε από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να απολογηθούμε για ότι θα τους αφήσουμε.
Την Πέμπτη 4-2-2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής αγώνα με την Υπουργό Περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, που διακηρύττει η κυβέρνηση ως βασική προϋπόθεση κατά της διαφθοράς και για την ολοκληρωμένη επίσημη ενημέρωση, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ APXAIOΛOΓlKOY ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ εκ μέρους του Συντονιστικού των 30 φορέων του Διαδημοτικής Συνεργασίας Πολιτών, ζήτησαν την
τήρηση πρακτικών στη συνάντηση αυτή. Όμως το γραφείο της υπουργού ενημέρωσε ότι πρακτικά δεν κρατήθηκαν.

(Πηγή: Τσιμπούρι Φεβρουαρίου 2010)
 



Αιολικό Πάρκο
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, ΡΑΦΗΝΑ (Απρίλιος 2009)

Ενενήντα τεράστιες ανεμογεννήτριες, ύψους 90m συν 63m ακτίνα πτερυγίου δηλ. συνολικού ύψους 153m (όσο περίπου η Ακρόπολη) θα φυτευτούν μέσα στη θάλασσα μπροστά από τη Νέα Μάκρη, το Μαραθώνα και τη Ραφήνα, από την Αγία Κυριακή ως τον Άγιο Ανδρέα, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις ακτές της Αττικής έως την Εύβοια. Όχι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, και η πρωταπριλιά έχει περάσει, αλλά για σοβαρή (;;) πρόταση της εταιρείας «Πλειάδες Αιολική» (θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).Ήδη η προμελέτη έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις. ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Μετά την ψήφιση του Ν. 3468/06 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ το Υπουργείο έχει κατακλυσθεί από αιτήσεις επενδυτών που θέλουν να επωφεληθούν των σχετικών επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε βουνά και σε λαγκάδια, σε θάλασσες και νησιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τεράστια μεταλλικά τέρατα, που ενώ υπόσχονται να μας απαλλάξουν από τους ρύπους και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργούν άλλα προβλήματα (αύξηση της θερμοκρασίας στο μικροκλίμα, καταστροφή τεράστιων εκτάσεων γης και δάσους, καταστροφή του βυθού της θάλασσας, θόρυβο, αισθητική ρύπανση κ.α.).
ΤΟ ΕΡΓΟ
Με τις 90 ανεμογεννήτριες των 5Μνν η κάθε μια, θα παραχθούν 450Μνν ηλεκτρικού ρεύματος από τα 1 Ο.600Μνντωνσυνολικών αναγκών της χώρας σήμερα. Το κόστος του έργου (718 εκατ. €), επειδή θα είναι υποθαλάσσιο, θα είναι κατά 500/0 υψηλότερο από τα συμβατικά (χερσαία) και το παραγόμενο ρεύμα θα κοστίζει πιο ακριβά. ...
ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ
Υποτίθεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκρίνονται για να μειώσουν τον όγκο των ρυπογόνων αερίων, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Θα περίμενε κανείς μια κυβερνητική πολιτική που να διευκολύνει και όχι να δυσκολεύει αυτό το στόχο. Γίνεται ακριβώς το αντίθετο: 
-Καταργούνται οι φορολογικές απαλλαγές που ίσχυαν για την αγορά οικιακών συσκευών και συστημάτων φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). 
-Δεν επιβάλλεται δια νόμου, όπως σε άλλες χώρες, η ενσωμάτωση στις νέες κατασκευές συστημάτων Α.Π.Ε. για κάλυψη μέρους των αναγκών τους σε ενέργεια (φωτοβολταϊκά κλπ). 
-Ευνοείται η χρήση των Ι.Χ. αντί της προώθησης των μαζικών μέσων μεταφοράς και του σιδηροδρόμου (πρόσφατα μειώθηκαν οι φόροι των Ι.Χ. που η συμβολή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι καθοριστική). 
Αυτές οι πολιτικές είναι αρκετές για να ακυρώσουν τα όποια θετικά αποτελέσματα θα υπήρχαν από την χρήση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μόνο που μένει από αυτή την πολιτική είναι η μεγάλη αρπαχτή των κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και τα ατσάλινα τέρατα που θα μας τη θυμίζουν.
(Πηγή: Τσιμπούρι Απριλίου 2009)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠOY του Συντονιστικού Ενάντια στο Θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο (Αύγουστος 2009)
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9-7-2009 στο Δημαρχείο Ν. Μάκρης η δεύτερη συνάντηση του ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝIΣΤΙΚΟΥ κατά του θαλάσσιου ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥΕΧΩΔΕ σε σχετικά διαβήματα. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός αλλά ενίσχυση των προσπαθειών όλων μας για την αποτροπή του έργου. Αποφασίστηκε η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Να ενταθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών στο σχετικό ψήφισμα. Να διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκφράστηκε έντονη ανησυχία για άλλη μια φορά για το ζήτημα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Φοβόμαστε ότι επίκειται η μετατροπή της περιοχής μας σε Νέα Γλυφάδα. Τέλος μετά από γόνιμο προβληματισμό εκδόθηκε ψήφισμα ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

(Πηγή: Τσιμπούρι Απριλίου 2009)


Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ (Νοέμβριος 2009)
Μετά από έρευνα της Διαδημοτικής Συνεργασίας Πολιτών, που δραστηριοποιείται ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή από Μαραθώνα μέχρι Ραφήνα διαπιστώθηκε ότι στις 231912009 η σχετική αίτηση επιστράφηκε στην κατασκευάστρια εταιρία ΠΛΕΙΑΔΕΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕ (ουσιαστικά απορρίφθηκε) και ο σχετικός φάκελος μπήκε στο αρχείο. Το Λιμεναρχείο Ραφήνας και το Υπουργείο Εμπορ. Ναυτιλίας απάντησαν τεκμηριωμένα και κατηγορηματικά αρνητικά. Η άρνησή αυτή την στηρίχτηκε στο γεγονός ότι η περιοχή:
  • Είναι αγκυροβόλιο σε περίπτωση κακοκαιρίας ενώ παρoυσιάζει και έντονη ναυτιλιακή κίνηση αλιευτικών και εμπορικών πλοίων που εξυπηρετούν βιομηχανίες του Ευβοϊκού.
  • Χρησιμοποιείται για στρατιωτικές ασκήσεις ελικοπτέρων και για ναυταθλητισμό.
  • Γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με το Εθνικό Πάρκο Σχινιά και με τις οικιστικά και τουριστικά εξαιρετικά αναπτυγμένες περιοχές του Μαραθώνα και της Ν. Μάκρης.

Τέλος επισημαίνει τις κοινωνικές αντιδράσεις που πυροδοτεί το έργο. Επισφραγίζοντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τις αντιδράσεις Νομαρχίας, Δήμων, φορέων και της κοινωνίας γενικότερα η αντίθεση του Λιμεναρχείου σταμάτησε την προώθηση του γιγαντιαίου θαλάσσιου αιολικού πάρκου. Η απάντηση του Λιμεναρχείου δικαιώνει τις προσπάθειες της επιτροπής και όλων εκείνων που αντιτάχτηκαν στη μετατροπή του Νότιου Ευβοϊκού σε βιομηχανική περιοχή και αποστομώνει όσους έσπευσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν θέλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.(Πηγή: Τσιμπούρι Νοεμβρίου 2009)


ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Η Διαδημοτική Συνεργασία 50 τοπικών Συλλόγων από το Μαραθώνα, τη Ν. Μάκρη, τη Ραφήνα, το Βαρνάβα και το Γραμματικό, μας ενημερώνει ότι: Το προτεινόμενο Θαλάσσιο Αιολικό στον όρμο του Μαραθώνα, επανέρχεται ως έργο Εθνικής σημασίας, αντιβαίνοντας κι αυτά ακόμα τα κριτήρια που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε το ΥΠΕΚΑ για να το χωροθετήσει. Όπως:
1) Αποκλεισμός προφανών περιοχών όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις.
2) Στην καταρχήν αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
3) Στην ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια Ραφήνας και Ν.Μάκρης επικαιροποίησαν τα περσυνά ψηφίσματά τους κατά της χωροθέτησης του έργου. Επιπλέον, το Δημ. Συμβούλιο της Ν.Μάκρης, συγκρότησε επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημ. Συμβούλους, Στέργιο Τσίρκα, Φώτη Δεληβοριά, Μαρία Γαβριηλίδου και τα μέλη της Γραμματείας της Διαδημοτικής Συνεργασίας Πολιτών κατά του Αιολικού Πάρκου Βασίλη Δελαγραμμάτικα, Διονυσία Κανελλοπούλου και Σοφία Σιδερή. Ήδη η επιτροπή ζήτησε από τον κο Μιχ. Δεκλερή, Ιδρυτή και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, τ. Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρο του Ε΄τμήματος του ΣτΕ, να ενεργεί ως σύμβουλός της στον αγώνα της και να συντάξει ολοκληρωμένη μελέτη για τη νομιμότητα και την βιωσιμότητα του έργου. Η γραμματεία της Διαδημοτικής Συνεργασίας (6976754182,6973391236, 6977212808)


Βιολογικός Καθαρισμός

Λεωφόρος Μαραθώνος

Συγκοινωνία και ΚΤΕΛ