Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015



ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δελτίο Τύπου
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
.

Σε μια επικίνδυνη, πρωτοφανή, ακατανόητη και απαράδεκτη κίνηση προέβη η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της 3/11/2015. Καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεκριμένα η παράταξη Ψηνάκη, η παράταξη Λοΐζου και οι ανεξάρτητοι  (Σταυρακοπούλου, Τσίρκας,   Σόμογλου ) την πρόταση της Δύναμης Πολιτών να συζητηθούν προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της ελονοσίας που έχει εμφανισθεί στο Κάτω Σούλι Η πρόταση υπερψηφίσθηκε μόνο από τους Δεληβοριά, Αστρινάκη και Δρακοπούλου Χατζηγιάννη, Στεφανίδη, Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καλέσει με το έγγραφό του  από τον Αύγουστο που εκδηλώθηκαν κρούσματα ελονοσίας (12/8/2015, αρ πρωτ. Οικ. 10622)  τον Δήμο , τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε συνεχή εγρήγορση. Η πλειοψηφία όχι μόνο δεν έφερε για συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να ενημερώσει τον κόσμο για αυτή την υγειονομική βόμβα αλλά εμπόδισε την ενημέρωση του κόσμου ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εγκατάσταση της ελονοσίας στον τόπο μας. Ίδια τύχη είχε και άλλη πρόταση που αφορούσε το άδειασμα βόθρων στους δρόμους του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης. Είναι γνωστό το απαράδεκτο φαινόμενο της δυσοσμίας σε δρόμους της Νέας Μάκρης (π.χ. Ελευθερίου Βενιζέλου) και του Μαραθώνα ( π.χ. Αριστείδου και Μαραθώνος) που προέρχεται από το άδειασμα βόθρων στο δρόμο. Σημειώνεται ότι η πρακτική αυτή εγκυμονεί μείζονες κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Μπορεί να προκαλέσει επιδημίες τύφου, γαστρεντερίτιδας, δερματίτιδες. Η Δημοτική Αρχή την αναθέτει στη …συνείδηση των κατοίκων «οι οποίοι μόνοι τους πρέπει  να καταλάβουν» όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο της 14.5.2015 όταν πρώτη φορά φέραμε το θέμα με ερώτησή μας.
  Παιδιά που διέρχονται με ποδήλατο χωρίς προφυλακτήρα από τα βοθρολύματα μπορεί να τα δεχθούν ακόμα και στο πρόσωπο. Αναρωτιόμαστε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η πολιτική και την αφήνουμε στην κρίση των δημοτών. Αναρωτιόμαστε επίσης πόσο συνδυάζονται η ελονοσία και τα βοθρολύματα με τον Κλασικό Μαραθώνιο.
Μαραθώνας 8-11-2015



 Αναλυτικά οι προτάσεις της Δύναμης Πολιτών


ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΡΤΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Η περιοχή του Μαραθώνα έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από της ελονοσία. Λόγω των στάσιμων νερών και του κλίματος της περιοχής ο Μαραθώνας είναι δυνητικά πύλη εισόδου για την ελονοσία στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε και κρούσματα, όπως είχαμε δύο τον τελευταίο καιρό. Στη πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος φορέας υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ)την Παρασκευή 24/10/2015 στο Δημοτικό σχολείο Κάτω Σουλίου ο Δήμαρχος  και οι σύμβουλοι της πλειοψηφία έλαμψαν δια της απουσίας τους. Παρόντες ήταν μόνο ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Αστρινάκης εκπρόσωπος της Δύναμης πολιτών και η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα κα. Τσιμίνη. . Προφανώς δεν ενδιέφερε την Δημοτική Αρχή η πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση που έγινε από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η αποσιώπηση του προβλήματος μειώνει την επαγρύπνηση, την πρόληψη και αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων Η Δύναμη Πολιτών προτείνει να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το θέμα και τo ΔΣ να αποφασίσει:
1.     Να βγάλει ανακοίνωση ο Δήμος σχετικά με την παρουσία ελονοσίας στην περιοχή μας.
2.     Να εξασφαλισθεί η συνεχής εγρήγορση των τοπικών υπηρεσιών Δημόσιας υγείας.
3.     Να διανεμηθούν  μέσω του λογαριασμού ύδρευσης ενημερωτικό φυλλάδιο  του  ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την ελονοσία.
4.     Να ενισχυθεί το Κέντρο  Υγείας Νέας Μάκρης γιατί η εύρυθμη λειτουργία του αποτελεί ένα επί πλέον εμπόδιο στην είσοδο της ελονοσίας.
5.     Να ενημερωθούν επαρκώς οι ιδιώτες γιατροί.
Απερρίφθη κατά πλειοψηφία


ΛΥΜΑΤΑ  ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.          ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ   ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 3/11/2015
Είναι γνωστό το απαράδεκτο φαινόμενο της δυσοσμίας στη Νέα Μάκρη (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου) και στον Μαραθώνα (Αριστείδου και Μαραθώνος) που προέρχεται από το άδειασμα βόθρων στο δρόμο. Η Δύναμη Πολιτών προτείνει να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το θέμα και τo ΔΣ να αποφασίσει:

1.  Να κάνει ο Δήμος ανακοίνωση – προειδοποίηση προς παρανομούντες     εξηγώντας τον κίνδυνο επιδημιών τύφου, γαστρεντερίτιδων και άλλων παθήσεων.
2.  Να ελεγχθούν όλοι οι παράνομοι αγωγοί από και προς την θάλασσα.
3.      Να δραστηριοποιηθεί για το θέμα η δημοτική αστυνομία.
4.      Να γίνει έγγραφο και να ζητηθεί η συνδρομή της Δ/σης Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας και της ΕΛΑΣ.


Απερρίφθη κατά πλειοψηφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου