Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ

Έπειτα από σειρά αναβολών, οι περισσότερες των οποίων προήλθαν από την πλευρά του κατηγορουμένου, που επιδίωξε και την ακύρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ως Πολιτικής Αγωγής, εκδικάστηκε τελικά μετά παρέλευση 22 μηνών η υπόθεση της παράνομης χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας.
Κατηγορούμενος ο τότε Δήμαρχος Νέας Μάκρης και τώρα Μαραθώνος, κ. Ιορδάνης Λουϊζος,  για παράβαση  «κατ’ εξακολούθηση» του ν. 1650/86 περί προστασίας περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα με εντολές και την ανοχή του λειτούργησε ΧΑΔΑ εντός του Δημοσίου ακινήτου της πρώην Αμερικανικής βάσης στην Μπρέξιζα.
Η δίκη αυτή, που προβλέπεται να αποτελέσει νομολογία για ποινικά δικαστήρια, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που Δήμαρχος κρίνεται ένοχος για χωματερή στην περιοχή του. Επίσης είναι η δεύτερη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο γίνεται δεκτό ως πολιτική αγωγή σε δίκη για παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Η πληθώρα των δημοσίων εγγράφων που πιστοποιούσαν την ενοχή του κατηγορουμένου, τα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων όπου ο ίδιος «ομολογούσε» τις παρανομίες του, οι σχετικές φωτογραφίες και οι καταθέσεις των μαρτύρων, αποτέλεσαν τις αποδείξεις για να καταδικαστεί.

Η αγόρευση του Εισαγγελέα υπήρξε αποκαλυπτική αναφέροντας ότι:
“Ο κατηγορούμενος σαν δήμαρχος περισυνέλλεξε και μπάζα και διάφορα άλλου είδους απορρίμματα ογκώδη τα οποία εναπέθεσε στην συγκεκριμένη περιοχή... Με την  εναπόθεση των συγκεκριμένων απορριμμάτων στην περιοχή άνοιξε ο δρόμος για την ευρύτερη ρύπανση της όλης περιοχής και από εργολάβους … οι οποίοι είχαν έτσι εξασφαλισμένη μια ανοχή του Δήμου Ν. Μάκρης......”

το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του στις 15/3/2011, που συνοπτικά έχει ως εξής:

Ενοχος κατ’ εξακολούθηση για τα αδικήματα που του προσάπτονται,
8μηνη φυλάκιση με αναστολή, πρόστιμο 5000 ευρώ, αποζημίωση για βλάβη προς το Δημόσιο 7000 ευρώ, υποχρέωση για αποκατάσταση της περιοχής στην προτέρα κατάσταση.

Καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία έπαιξε ένας ογκώδης φάκελλος, που δημιουργήθηκε  από μέλη της Δύναμης Πολιτών και περιείχε σημαντικά  δημόσια έγγραφα , πρακτικά Δημοτικών συμβουλίων, φωτογραφίες κλπ που πιστοποιούσαν την ενοχή του κατηγορουμένου.  
Καθοριστικό στοιχείο επίσης  ήταν ο διορισμός  Δικηγόρου του Δημοσίου ως πολιτικής αγωγής, που έγινε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των παραπάνω.

Για τα μέλη της Δύναμης Πολιτών, και όλους τους ενεργούς πολίτες η προστασία και η ανάδειξη της Μπρέξιζας είναι υπόθεση πολύχρονη και επίπονη. Γι αυτό και η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση τόσο για τη μεθοδολογία, την συνέπεια και την επιμονή, όσο και για την  αποτελεσματικότητα των ενεργειών που επιλέχθηκαν.
Το ερώτημα που ο ίδιος ο κ. Λουϊζος πρέπει τώρα να απαντήσει είναι:
Με τί κύρος ο Δήμαρχος του Μαραθώνα θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δήμο και τους Δημότες, με ποιό σθένος θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους , όταν πάνω από το κεφάλι του θα κρέμεται συνεχως και για τρία χρόνια  η σπάθη της ποινής που ο ίδιος επέσυρε στον εαυτό του με συνειδητές πράξεις ή παραλείψεις του.

Ευελπιστούμε ότι η τιμωρία του κ. Λουΐζου θα παραδειγματίσει όσους θεωρούν ότι μπορούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ζωή μας ατιμωρητί, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει την μαχητική διάθεση των ενεργών πολιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρόνια πρακτική των παράνομων χωματερών αποτελεί το άλλοθι των εταιρειών για κατασκευές ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.
Όλοι μας θα πρέπει να υποστηρίξουμε με σθένος την αποκατάσταση, την προστασία της περιοχής και την ανάδειξή της με σεβασμό στις πολιτιστικές  και περιβαλλοντικές της αξίες.
 17/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου