Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση προς το Δήμαρχο Μαραθώνα για ΧΥΤΑ Γραμματικού Υποβλήθηκε σήμερα 14-2-17




                          ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
 
Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η ανταπόκριση του Δημάρχου και του ΔΣ στην απόφαση σύσκεψης στο Γραμματικό στις 27/11/2015, με πρόσκληση του Τοπικού Συμβουλίου, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων και κάτοικοι για δυναμική προβολή της πάνδημης αντίθεσής με  μαζική συγκέντρωση στο Δημοτικό κατάστημα Νέας Μάκρης όπου ο Δήμαρχος με την αναγνωρισιμότητα του να προβάλει το μεγάλο αυτό πρόβλημα. 

Στο πρώτο μετά τη σύσκεψη Δημοτικό Συμβούλιο στις 15-12-2015 δεν υπήρχε σχετικό θέμα και ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Φώτης Δεληβοριάς το έθεσε με ερώτηση προς το Δήμαρχο πώς θα ικανοποιήσει το αίτημα της σύσκεψης του Γραμματικού.



Η ενέργεια που ανακοινώθηκε ήταν η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με την οικονομική συμβολή του Δήμου που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.



Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ με  ομόφωνη απόφαση ολομέλειάς της το Μάιο 2015 επισήμανε ότι οι  αιτίες ακαταλληλότητας για τις οποίες από την αρχή εναντιώθηκε στο έργο παραμένουν και γι αυτό το έργο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καμία εναπόθεση είτε σύμμεικτου απορρίμματος είτε υπολείμματος.

  Ζήτησε να ερευνηθούν από αξιόπιστους τεχνικοεπιστημονικούς φορείς τα στοιχεία του έργου στη βάση των διαπιστώσεων της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με τη διενέργεια γεωτρήσεων κλπ αναγκαίων ερευνών να υπάρξει  άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και  ανοικτή διαβούλευση .



Από τον Ιανουάριο του 2016 η Δύναμη Πολιτών. έχει επισημάνει (με τρεις επιστολές 26-1-16, 16-2-16,και 7-4-16 και προφορικά στο Δημοτικό Συμβούλιο) την ανάγκη για ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ του έργου από ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ φορέα.

Δυστυχώς  μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει.
Προ μηνών το ΔΣ αποφάσισε να αναθέσει σε καθηγητές της Δασολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης την εκπόνηση μελέτης σχετικής με τα προβλήματα του έργου στο Γραμματικό. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε μεταθέσει την ανάθεση για το 2017 για να έχει προβλεφθεί και η σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του 2017 .

  Για το σοβαρό θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού είχε πριν από μήνες αναλάβει ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Νησιώτης να φέρει πρόταση μορφής κινητοποίησης αντίδρασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Παρόλο που ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος από το νόμο να εκτελεί τις αποφάσεις του ΔΣ, δεν έχει εκτελέσει, 2,5   χρόνια τώρα, καμία από τις αποφάσεις του ΔΣ για το ΧΥΤΑ.



Μπροστά στην ηχηρή αδιαφορία της Δημοτικής αρχής η Δύναμη Πολιτών απευθύνθηκε στην Περιφέρεια και απόσπασε την υπόσχεση (στην ΕΕ του ΕΣΔΝΑ 12-10-2016) από την Αντιπρόεδρο κ. Αφρ. Μπιζά ότι το αίτημά μας θα γίνει δεκτό. Γνωστοποιήσαμε την απάντηση αυτή με Δελτίο Τύπου στις 8-11-2016.

Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος με το κύρος του αξιώματός του και το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση πρέπει να απαιτήσουν να γίνει ολοκληρωμένος επανέλεγχος του έργου.
.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ερωτά τον κ. Δήμαρχο ποιες ενέργειες θα κάνει για:

  1. Να εξασφαλίσει ο Δήμος την ΑΜΕΣΗ εξέταση του έργου με τη διενέργεια γεωτρήσεων κλπ αναγκαίων γεωλογικών, υδρογεωλογικών κλπ ερευνών, από αξιόπιστους ειδικούς όπως απαιτούν η Επιτροπή Αναφορών και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Υποχρέωση που βαρύνει την Περιφέρεια.
  2. Να πρωτοστατήσει ο Δήμος Μαραθώνα σε δράσεις με πρωταγωνιστή το Δήμαρχο  ώστε να ακουστεί η αγωνία μας και η αντίδρασή μας στο πανελλήνιο

Για τη Δύναμη Πολιτών

Φώτης Δεληβοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου