Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015



ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ = Σπατάλες και περιβαλλοντική αναλγησία της Δημοτικής Αρχής

Το Γενάρη το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Δήμαρχο να διαχειριστεί σωστά τα κλαδευτικά υπόλειμμα ώστε «να μην καταλήγουν στον ΧΥΤΑ».
Τον Οκτώβρη ο Δήμος ανάθεσε σε εργολάβους την μεταφορά στο ΧΥΤΑ Φυλής των κλαδευμάτων ως σύμμεικτα, πληρώνοντας 10 € το κυβικό μέτρο!! στον εργολάβο και ακόμη 50€ τον τόνο για τέλη εισόδου.
Επειδή τα κλαδέματα είναι «αέρας» και αν φορτωθούν «επιμελώς» μπορεί ακόμη περισσότερο να αυξηθεί ο όγκος τους το κόστος απομάκρυνσης τους θα είναι πολύ μεγάλο. Για τα 3.700 κυβικά θα πληρώσουμε 36.000 € στον εργολάβο και περίπου άλλα 4.000€ για τέλη εισόδου στο ΧΥΤΑ Φυλής. Φοβόμαστε ότι έτσι το κονδύλι θα αξανεμισθεί χωρίς να καθαρίσει ο Δήμος μας.
Με τη μέθοδο αυτή πετιέται ως σκουπίδι ένα πολύτιμο υλικό που είναι τα κλαδέματα, τα χρυσοπληρώνουμε και το βασικότερο εξαντλώντας ταχύτερα τα όρια της Φυλής.

Αγοράστηκε 30.750 € θρυμματοποιητής κλαδιών που μήνες παρέμενε ανενεργός. Ίσως για να δρομολογηθούν οι εργολαβίες των δεκάδων χιλιάδων. Και τώρα που ξεμούδιασε αντί να κάνει υπερωρίες υπολειτουργεί.

Ο Δήμος αποδέχεται την λαθραία απόθεση των κλαδεμάτων στους κοινόχρηστους χώρους όπου αναμειγνύονται με μπάζα έπιπλα κ.ά.Έτσι μετατρέπεται ένα πολύτιμο υλικό σε σύμμεικτο σκουπίδι για να οδηγηθεί στη χωματερή χρυσοπληρωμένο(μπορεί και 100 € ο τόνος).
Το κόστος μόνον της τελευταίας εργολαβίας  θα μας εξασφάλιζε την αγορά και δεύτερου θρυμματοποιητή. Ακόμη και τις υπερωρίες για την απομάκρυνση των κλαδεμάτων με επιτόπου θρυμματισμό.
Γιατί  κάτι τόσο απλό και συμφέρων οικονομικά και περιβαντολογικά δεν εφαρμόστηκε;
Ποια συμφέροντα το εμποδίζουν;
Ποιοι, ενώ υπεύθυνοι του Δήμου εισηγούνταν την αγορά τριών θρυμματοποιητών την περιόρισαν σε ένα μόνον και αυτός να παραμείνει αδρανής για μήνες;

Αυτή η κακοδιαχείριση εξηγεί γιατί έχουμε πανάκριβα Δημοτικά Τέλη 2,04€/τμ  το έτος. Ο γειτονικός μας Δήμος Διονύσου με παρόμοια χαρακτηριστικά και διπλάσιους εργαζόμενους στην καθαριότητα (100 άτομα ενώ ο Μαραθώνας έχει 50) χρεώνει τα μισά Δημοτικά Τέλη 1,03 €/τμ.
Η Δύναμη Πολιτών εγκαίρως από τον Ιούνιο είχε προτείνει οικονομικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον λύση.
1)  Να ενημερωθούν οι Δημότες για το σωστό τρόπο διαχείρισης των κλαδεμάτων – πρασίνων, στους λογαριασμούς, στα σχολεία στη λαϊκή, στο διαδίκτυο, στις εφημερίδες κλπ κλπ. Και κυρίως κάθε δημοτικός παράγοντας να ενημερώνει και να παροτρύνει  τους συμπολίτες μας.
2)    Να συσσωρεύονται τα κλαδέματα καθαρά και να μην ανακατεύονται με άλλα υλικά
3) Να καταργηθεί το τέλος αποκομιδής των καθαρών κλαδεμάτων (30 € το φορτηγό) Το 2014 εισπράχθηκαν μόλις 14.783€. ενώ η μεταφορά των κλαδεμάτων στη Φυλή στοίχισε ίσως και 400.000€.
Ο Δήμος να τα παίρνει δωρεάν καθαρά και να τα θρυμματίζει επί τόπου. Το ροκανίδι που προκύπτει μπορεί να παραδίδεται στο δημότη ή να αποθηκεύεται σε κατάλληλο χώρο και να διατίθεται δωρεάν για πολλές χρήσεις: α. στις γλάστρες και στον κήπο: εμπλουτίζει, λιπαίνει, και αερίζει το χώμα. β. σε καμένες και πετρώδεις εκτάσεις του βουνού για ανάκτηση εδαφών γ. ακόμη και στο τζάκι.
Θα μπορούσε η εργολαβία τουλάχιστον να αφορούσε καθαρισμό των κλαδεμάτων ώστε να παραδίδονται δωρεάν στη Φυλή ως κλαδέματα.
Η Δύναμη Πολιτών καταγγέλει τη συνέχιση της σπατάλης με τα κλαδέματα και καλεί τους δημότες, να απαιτήσουν άμεσα σωστή και επωφελή διαχείριση των κλαδιών.
17-12-2015
Το Συντονιστικό της
ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου