Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Sparta !!!!!!! Στην ανακύκλωση …


Την  Σπάρτη από τα αρχαία μέχρι και τα νεώτερα χρόνια  την θυμόματε  σαν πρωτεύουσα μιας βαθιάς προσήλωσης στη συντήρηση , με ότι και αν σημαίνει αυτό … Εδώ και λίγες  μέρες η εικόνα της Σπάρτης αλλάζει με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα και πιθανόν σε όλο τον κόσμο !!!

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η Σπάρτη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ομόφωνα (!!!) αποφάσισε την καθολική διαλογή στην πηγή και μάλιστα σε 6 διαφορετικές κατηγορίες  υλικών : Χαρτί, Μέταλλο, Πλαστικό, Γυαλί, Οργανικά προς κομποστοποίηση και Υπόλειμμα . Η εφαρμογή δεν θα είναι πιλοτική , αλλά υποχρεωτική καθώς έχει σχεδιαστεί και αναζητώνται αδειοδοτημένοι χώροι για την αποθήκευση και την διαλογή .  Στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα την 1η Ιανουαρίου 2015 και μάλιστα προβλέπωνται κυρώσεις και πρόστιμα για τους παραβάτες …  Ωστόσο υπολογίζεται  πως το 80 % των υλικών προς ανακύκλωση θα συλλεχθούν , αφήνοντας έξω από την διαδικασία μόλις το 20 % των απορριμάτων , το οποίο προβλέπεται μέσα στο έτος επίσης να διατεθεί σε ενδιαφερόμενες εταιρείες  τσιμέντου στην Ελλάδα , στο εξωτερικό ή στην τελική σε έναν ΧΥΤΥ με πολύ περιορισμένο όγκο υποδοχής   !

Τα πρώτα πρώτα οφέλη  σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Δημοτικής  Αρχής από το έσοδο από την πώληση των υλικών ανακύκλωσης  θα μειώσει δραστικά το κόστος διαχείρισης και φυσικά τα δημοτικά τέλη ! Ακόμη  προβλέπεται πως με την  έναρξη των εργασιών η Σπάρτη θα διαφημιστεί ως πόλος έλξης εσωτερικού τουρισμού κατ' αρχήν , για την εξοικείωση κατοίκων από άλλες περιοχές σε ένα τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης με σεβασμό στον  Άνθρωπο και το Περιβάλλον, μοναδικό στην Ελλάδα  !  Τέλος στην Λακωνία και μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται ένας βομβαρδισμός επικοινωνίας και διαφήμισης , ώστε να ενημερωθούν πλήρως οι κάτοικοι και να συμμετέχουν στην αξιοποίηση ενός πλούτου στους περισσότερους από εμάς άγνωστου …



Επισημαίνουμε εδώ πως μέχρι τα σκουπίδια να ονομαστούν «προϊόντα πολιτών» στη Σπάρτη προηγήθηκαν δυο καθοριστικά γεγονότα  ενέργειες που προλείαναν το έδαφος και καλλιέργησαν ένα κλίμα ομόνοιας στις αποφάσεις : η δραστηριοποίηση της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ , μιας εταιρείας λαϊκής βάσης με χιλιάδες κατοίκους μέλη που διαλέγει, συλλέγει και διαθέτει τα υλικά προς ανακύκλωση με επιτυχία  εδώ και τρία χρόνια και φυσικά η ανάδειξη ένός διαγραμμένου από το ΚΚΕ δημάρχου με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο , που έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα το καλό της πόλης και σε δέυτερη την αρτηριοσκληρωτική κομματική γραμμή …

Αν δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ακόμη στο Δήμο Μαραθώνα , η γη γυρίζει .. Καλό είναι να είμαστε στη φορά της προόδου για να μην κουτρουβαλιαστούμε !



Οι φωτογραφίες είναι από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ … Αντί για επικίνδυνη χωματερή , μια εργασία καθαρή με πολλαπλά οφέλη για όλους … !!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου